Het is handig om een stappenplan te maken met dingen die nog geregeld moeten worden. Als voorbeeld hebben wij een stappenplan gemaakt.
Stap 1 – Vertel het uw partner
Als het huwelijk duurzaam ontwricht is kunt u in Nederland een scheiding aanvragen. Duurzaam ontwricht betekent dat het onmogelijk is om de verhouding met uw partner voort te zetten. Veel mensen vinden het moeilijk om dit te vertellen aan hun partner. U maakt het waarschijnlijk alleen maar moeilijker als u het uitstelt. Probeer duidelijk te zijn tegenover uw partner. In het geval u en uw partner beide willen scheiden worden de vervolgstappen een stuk gemakkelijker.
Stap 2 – Verzoekschrift
Als u gaat scheiden zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt een eigen advocaat inschakelen, maar u kunt ook kiezen voor een bemiddelaar. Belangrijk bij het inschakelen van een bemiddelaar, is dat u en uw partner bereid zijn om deel te nemen aan mediation. Als u lijnrecht tegenover uw partner staat zal het via bemiddeling lastig worden om redelijke afspraken te maken. In dat geval kiest u voor een eigen advocaat. Het inschakelen van een eigen advocaat is duurder en het echtscheidingsproces kan daardoor veel langer duren.
Stap 3 – Echtscheidingsconvenant
Er moeten afspraken worden gemaakt over de verdeling van de inboedel, verdeling van de echtelijke woning, eventuele partneralimentatie enz. Deze punten kunt u samen met een bemiddelaar of gezamenlijke advocaat maken. De afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Als dat niet lukt, zal de rechter moeten beslissen over dit soort zaken.
Stap 4 – Ouderschapsplan
Als u minderjarige kinderen heeft moet u samen met uw partner over de kinderen goede afspraken maken. Deze afspraken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. U bent als u minderjarige kinderen heeft verplicht om een ouderschapsplan te maken.
Stap 5 – Scheiding geregeld of in beroep
Als u er onderling uit bent gekomen, dan is het echtscheidingsproces snel afgerond. De rechter neemt alleen beslissingen over bepaalde afspraken waar u en uw partner het onderling over oneens zijn. U kunt in hoger beroep gaan als u het niet eens bent met de uitspraak van de rechter.
Stap 6 – Definitief gescheiden
Wanneer is je scheiding definitief? De scheiding is definitief als de uitspraak van de rechter ingeschreven staat in de registers van de burgerlijke stand.